Stadslab Rotterdam - Labs

Labs

Stadslab Rotterdam bestaat uit een aantal labs. De drie pijlers van het lab zijn (1) meten: sensortechnologie voor het meten en detecteren van verschillende signalen; (2) weten: verzamelen, verwerken en presenteren van data; en (3) doen: digitale fabricagetechnologieen voor het vervaardigen van een breed scala aan prototypes - (bijna) alle dingen die een fablab kan produceren.

(1) Sensorlab

Steeds meer apparaten om ons heen zijn uitgerust met sensoren, die vanalles meten. In Stadslab Rotterdam werken we met diverse (vaak open source) sensoren en netwerk applicaties om verschillende dingen te meten en detecteren. Hier kun je werken met microcontrollers als Arduino en Raspberry Pi. Maar je kunt ook spelen met elektronica met behulp van MakeyMakey, LittleBITS of de microbit. Hierbij is voor ons iedereen een programmeur, en helpen we je graag jouw talent in elektronica ontdekken.

(2) Datalab

Het Datalab opereerde voorheen als Open Data Lab, waarin werd gewerkt aan het ontsluiten van en experimenteren met (open) data, en zit nu in een transitie naar Human-Centered Data-lab. Het datalab van Stadslab Rotterdam heeft als doel: “Making Human-Centered Sense of Data”. De fysieke verschijningsvorm van het Human-Centered Data-Lab krijgt de gestalte van een Visual Hub. Doel is om interactieve data showcases overal in het CMI-gebouw toegankelijk te maken, zowel in de klassieke klassikale omgeving als ook binnen de lab-setting van het Stadslab Rotterdam.

(3) Fablab

Fablab is een wereldwijde community van FabLabs. De naam is een samentrekking van Fabrication Laboratory. Een FabLab is een openbare digitale werkplaats waar mensen worden uitgenodigd om zelf dingen te maken door middel van verschillende technieken en waar het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd. Of anders gezegd: een FabLabs is een werkplaats die laagdrempelige toegang biedt tot een aantal computergestuurde prototyping machines, waarmee gebruikers hun ideeën kunnen omzetten naar tastbare producten.

Stadslab Rotterdam heeft in een aantal lasersnijders, meerdere en diverse 3D-printers, een foliesnijder, een naaimachine en een vacuümvormer. Een belangrijk kenmerk van fablabs is dat zij hun kennis delen met andere fablabs. Het zijn zijn vaak kweekvijvers voor innovaties.

Daarnaast experimenteren we met een diverse set nieuwe labs: VR-lab (waar studenten experimenteren met de mogelijkheden van VR) en Lab Fygital (waarin retailers leren werken met omnichannel oplossingen).

VR-lab

Op de begane grond van de Wijnhaven 103 hebben we sinds kort een Virtual Reality Lab. In dit lab kunnen studenten van de Hogeschool Rotterdam kennismaken met VR, maar ook leren hoe je VR kunt toepassen op je studieprojecten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf content creëren in de aanwezige tools (Unity3D, Unreal Engine of OpenVR). In het VRLab staan twee opstellingen klaar voor gebruik. Een PC met een Oculus Rift VR headset en een PC met een HTC VIVE VR headset. Wil je gebruik maken van de VRLab? Of heb je een vraag? Mail naar vrlab@stadslabrotterdam.nl.

Lab Fygital

Innovaties in de retail volgen elkaar in rap tempo op. Denk aan de opmars van data science, robotica, influencer marketing en social media. Spannend en voor grote en kleine retailers een uitdaging om bij te blijven. Lab Fygital helpt hen hierbij. Hoe? Door middel van design-jams (experimentele iteratieve bijeenkomsten), pressure-cookers en workshops. Retailers en studenten ontwerpen samen praktische concepten en testen deze direct in het lab. De samenwerking met studenten is de kracht van dit lab; studenten zijn enthousiaste innovatie-experts en de consumenten van de toekomst die kunnen helpen bij het future-proof maken van de lokale retail.

Daarnaast werken we als Stadslab Rotterdam intensief samen met de opleidingen van het instituut Communicatie, Media & Informatietechnologie van de Hogeschool Rotterdam. De labs van de opleiding Communication & Multimedia Design, bekend als CMD labs, maken actief gebruik van het lab, waaronder onder andere het lab Prototyping/Creative Technologies.