Wat is het stadslab

Stadslab Rotterdam is dé plek om je ideeën vorm te geven. Zit je al een poosje te broeden op een geweldig idee en zou je wel eens willen zien hoe het er in het echt uitziet? Met de aanwezige hightech apparatuur (lasersnijders, 3D printers en een vinyl snijder) is snel een prototype, maquette of kunstvoorwerp gemaakt.  En het mooie is, de apparatuur is voor iedereen toegankelijk!


Stadslab bestaat uit 3 labs, namelijk : Sensorlab (meten), Open Data lab (weten) en Fablab (doen). In deze drie Labs wordt geëxperimenteerd met sensoren, open data en de nieuwste technologieën.
Het Stadslab is een technische werkplaats van het Instituut van Communicatie, Media & Informatietechnologie (CMI) binnen Hogeschool Rotterdam aan de Wijnhaven 99 in het centrum van Rotterdam. Experimenteren en open innovatie zijn hier de paradigma’s. In drie labs worden met creatieve technieken, nieuwe technologie en open data gewerkt aan vraagstukken over en innovaties voor Rotterdam.

Sensorlab


In het SensorLab wordt gewerkt aan open source en mash sensor netwerk applicaties. Het is voor een deel in samenwerking met Sense Observation Systems opgezet en is verbonden met andere sensor applicaties in Duitsland en USA.

Open data lab


In het Open Data Lab wordt gewerkt aan het ontsluiten van en experimenteren met (open) data. Data van de gemeente Rotterdam en data afkomstig uit de samenleving - van burgers en bedrijven worden ingezameld en geplaatst op een open platform. Hier kan iedereen kosteloos data plaatsen en ophalen. Hergebruik van data maakt het mogelijk om applicaties te ontwikkelen, vraagstukken te onderzoeken en informatie te visualiseren. (Zie ook http://www.rotterdamopendata.com/stadslab/)

Fablab


In het FabLab wordt gewerkt met digitaal aangestuurde machines en apparaten als 3D printers en lasercutters zijn. Fablab stelt je in staat vorm te geven aan persoonlijke digitale fabricaties en agile prototypes.