Wat is het stadslab

Het Stadslab is een technische werkplaats van het Instituut van Communicatie, Media & Informatietechnologie (CMI) binnen Hogeschool Rotterdam aan de Wijnhaven 99 in het centrum van Rotterdam. Experimenteren en open innovatie zijn hier de paradigma’s. In drie labs worden met creatieve technieken, nieuwe technologie en open data gewerkt aan vraagstukken over en innovaties voor Rotterdam.

Sensorlab

In het SensorLab wordt gewerkt aan open source en mash sensor netwerk applicaties. Het is voor een deel in samenwerking met Sense Observation Systems opgezet en is verbonden met andere sensor applicaties in Duitsland en USA.

Open data lab

In het Open Data Lab wordt gewerkt aan het ontsluiten van en experimenteren met (open) data. Data van de gemeente Rotterdam en data afkomstig uit de samenleving - van burgers en bedrijven worden ingezameld en geplaatst op een open platform. Hier kan iedereen kosteloos data plaatsen en ophalen. Hergebruik van data maakt het mogelijk om applicaties te ontwikkelen, vraagstukken te onderzoeken en informatie te visualiseren. (Zie ook http://www.rotterdamopendata.com/stadslab/)

Fablab

In het FabLab wordt gewerkt met digitaal aangestuurde machines en apparaten als 3D printers en lasercutters zijn. Fablab stelt je in staat vorm te geven aan persoonlijke digitale fabricaties en agile prototypes.